Rekommendationer rekommenderas

liknandeprodukter-partyljus

Vi har sedan en tid testat att använda automatiska rekommendationer för att tipsa besökare om andra relevanta produkter utifrån hur andra navigerat runt i butiken. Vi har valt att jobba med tre ytor och vet att det skulle gå att använda ännu fler rekommendationer, men vill ändå få en uppfattning av hur bra det fungerar.

För testerna används tjänsten nosto.com som är en tjänst som är helt molnbaserad och som tar del av informationen om hur folk rör sig p åsidorna från produktsidor, kategorisidor, kassan och varukorgen. Med data från dessa olika sidor skapas rekommendationer som passar och vi har valt att jobba med ytor för:

  • Mest populära produkter på startsidan
  • Mest populära i kategori
  • Andra liknande produkter

Efter att ha kört några veckor visar det sig att de absolut mest effektiva ytorna är via produktsidan för att hitta andra liknande produkter. Det är också här som vi når mest ökad försäljning. Kategoriytan kommer därefter och rekommendationerna på startsidan har nästan ingen effekt alls, kanske för att den är placerad för långt ner.

Vi har testat att placera ytan med relaterade produkter under den långa beskrivningstexten, alltså måste man scrolla ganska långt ner för att hitta rekommendationer. Ändå ser vi en stor andel som klickar sig vidare och många gånger också köper produkten de klickat på via en rekommendation.

Testerna utförs under lågsäsong under sommaren. Det gör att trafikmängden är mycket mindre än i normalfallet. Vi får inte säkert liknande resultat när det är mer snurr i butiken, men det är ändå uppenbart att folk köper baserat på rekommendationer.

Nosto som rekommendationsmotor

Vi använder Kodmyrans Shop4Sale som e-handelslösning och den var mycket smidigt att integrera mot Nostos molnbaserade rekommendationer. Integrationen när vi skrev den från grunden tog några timmar och vi var igång live med rekommendationer fullt ut när tillräckligt mycket data samlats in för att börja lämna rekommendationer.

Hos Nosto betalar man inga fasta avgifter. Man betalar bara en avgift för den försäljning som uppstår till följd av rekommendationerna. Det gör att det mer eller mindre är riskfritt att testa och när man väl testat skulle det vara svårt att vara utan. Med tanke på den merförsäljning som uppstår är det prissatt så att det absolut är värt kostnaden då de beställningar vi fått via Nosto innehållit andra eller fler produkter än vi vanligtvis säljer.

Tekniken har fungerat mycket smidigt. Prestandan är god och rekommendationerna håller en hög kvalité trots att de inte har detaljkännedom om vårt sortiment.

Gränssnittet för att administrera och sätta upp på vilket sätt rekommendationer ska visas har också varit lätt att komma igång med.

Den nackdel som jag ser är att det blir så många förfrågningar externt mot en extern källa, vilket ändå i slutänden påverkar prestanda samt att mina användare skickar ut data till en extern tjänst för att få bra statistik.

Jag kan baserat på ovanstående rekommendera Nosto för den som vill testa rekommendationer.

Om Fredrik
Fredrik Gustavsson

IT-konsult som är konstant nyfiken. Intresserad av många saker. Jobbar i mitt eget IT-konsultföretag på dagarna där jag även driver nätbutik och fysisk butik. Har nog programmerat det mesta genom åren och skriver nu rätt mycket programvara i Microsoftmiljön C# eller PHP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *