Se upp för adwordskonsult!

Det är kanske inte så klokt att hänga ut ett företag på det här viset, men jag måste ändå göra det möjligt för andra att undvika att gå i samma fälla som jag själv gjorde genom att presentera resultatet av en tre månaders testperiod där vi spenderade femtusen kronor på att ta in Maze Media Group för att hjälpa oss med annonser på Google Adwords. Resultatet blev något som inte kan sägas vara annat än ren katastrof. Intäkten efter tre månader slutade på 0kr – alltså ingenting för femtusen kronor annonsering!

mazemedia-dator-3man

Här är siffrorna från Google Adwords på annonser från icke-mobila enheter. Vi har ingen egen mobilsajt (eller ens anpassad för mobila enheter) och upplyste Maze Media Group om att vi konverterar rätt dåligt på mobila enheter och ville lägga den större delen av budgeten på stationära enheter. Den sista månaden har vi inte fått ett enda klick på dessa icke-mobila enheter. Den eloge de ändå får för klicken är att avvisningsfrekvensen låg på under 30%, vilket för vår butik är bra siffror!

mazemedia-mobil-3man

Denna andra graf visar på ett betydligt större besökarantal från mobila enheter. Anledningen till att det toppade var att man gjort någon form av fel i budgeten och vi fick fler besökare än vi egentligen betalt för. Lite imponerande ändå att intäkten från dessa besök slutade på 0kr här också.

Vi insåg efter några dagar in på uppdraget att det här skulle gå illa. Tanken var att lägga ner vår egen satsning på Adwords och låta Maze Media Group ta hand om vår annonsering helt och hållet. Vi fick alltså köra egen annonsering också för att få sälja något alls och med den annonseringen fick vi in ungefär tre kronor för varje investerad krona och det var egentligen det resultatet vi ville förbättra genom att ta in en konsult för uppdraget.

Upplägget på uppdraget Maze Media Group fick av oss var att ta fram förslag på annonser och göra dessa synliga via en dagstidning samt via vanlig adwords. De fick själv designa annonser som verkade förståndiga och som skulle djuplänka in på våra sidor. Vi skickade in tips på produkter som säljer bra, både billiga och något dyrare, men de verkade inte ha tagit till sig den informationen alla baserat på de annonsförslag vi fick. En viktig faktor för våra annonser är också att vi som ny aktör sliter med rätt dåliga siffror på konverteringsgraden. Därför blir det extra viktigt att konvertera besökarna genom att landa dem på så relevanta sidor som möjligt.

De första annonserna vi fick pekade ut produkter för cirka 30kr och produkter för 90kr. Högsta budet hamnade dessutom på cirka 10 kr, vilket gjorde att dagsbudgeten tog slut efter bara några klick.

Vid det här laget började jag ana att Maze Media Group inte är ett bolag som har en affärsmodell anpassad för små företag och jag försökte med min säljare upphäva avtalet och betala för tjänsten så långt, då detta verkligen inte såg bra ut för framtiden. Detta var stört omöjligt och jag skulle i de månatliga rapporterna se att resultatet säkert skulle visa sig bli bättre om jag gav det lite tid.

Jag försökte då få hjälp att styra om annonserna och blev mycket otrevligt och hånfullt bemött av deras produktionsavdelning som tyckte att jag minsann inte kunde förvänta mig så mycket “med en så liten budget”. De ansåg alltså att min budget (som för ett litet företag är en betydelsefull del av marknadsföringspengarna varje månad) var så liten att det inte var lönt att göra något vettigt för den. Efter en maildialog med säljaren så fick jag vet att det inte alls var så jag skulle tolka uttalandet från serviceavdelningen.

Vi gjorde ett försök att styra om annonserna där jag skickade in fungerande manus från min egen annonsering, men det slutade med att annonserna slutade visas (syns med ett streck på den första grafen) och om ingen ser eller klickar på annonserna så blir det ju heller inte någon försäljning – bara kostnad.

Jag vill med detta lyfta ett varningens finger för den som är ett litet företag för att anlita Maze Media Group. Har man en budget som är stor nog att de ägnar verksamheten den uppmärksamhet den behöver är det säkert något som fungerar, men får man bara någon att snabbt kasta ur sig ett förslag på annonser genom att lägga någon minut på det (vilket ungefär är vad uppstartkostnaden räcker till) så kan man lika gärna göra något roligare för pengarna i stället.

Om någon har frågor eller har synpunkter på denna artikel, skicka ett mail till mig på fredrik punkt gustavsson at lysetpa punkt se eller lämna en kommentar nedan.

Om Fredrik
Fredrik Gustavsson

IT-konsult som är konstant nyfiken. Intresserad av många saker. Jobbar i mitt eget IT-konsultföretag på dagarna där jag även driver nätbutik och fysisk butik. Har nog programmerat det mesta genom åren och skriver nu rätt mycket programvara i Microsoftmiljön C# eller PHP.

One thought on “Se upp för adwordskonsult!”

  1. Pingback: Anonymous

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *