Implementera en design i e-handeln

Något som är rätt komplicerat i bakgrunden i alla e-handelsplattformar är att hantera det grafiska utseendet i nätbutiken. Det kan tyckas enkelt att bara lägga lite HTML som visas för kunden, men under ytan ligger många utmaningar som rör att designen ska fungera även om programvaran i bakgrunden uppgraderas. Så här resonerade vi när vi valde grafisk layout.

palyset-design-140129

Alla nätbutiker idag använder någon form av mallar som man kan utgå från när man bygger sin butik. Detta gäller även i Shop4Sale från Kodmyran som vi använder. Beroende vilken lösning man använder finns det olika förutsättningar för hur mycket man kan ändra i mallarna och om dessa även kan innehålla extra funktionalitet. När vi började valde vi bland sju grundmallar och hittade snabbt en som vi kände skulle passa oss att utgå från.

Mallar i hyrda butikslösningar

En sak som skiljer sig mellan hur man jobbar med mallar i shop4sale och några av de andra lösningarna är att man kommer åt mallarna som riktiga filer där man kan ändra både CSS och den programkod som används för att skapa den HTML som visas för besökaren. Det ger oss möjligheterna att göra långt mer i mallarna själva jämfört i de lösningar där man designar sina mallar via ett grafiskt verktyg.

Med frihet kommer också ansvar och det gör att man som kund till Kodmyran ganska snabbt kommer få välja om man vill jobba vidare med mallarna själva eller om man vill köpa något av deras designpaket för att få lite hjälp. Jag gillar ju lösningen skarpt och har därför valt att jobba med det helt själv, vilket givetvis märks på att vi håller till en enkel och ganska ren mall utan några stora grafiska utsvävningar.

Vi valde strategin att börja enkelt för att då ha något bra att utgå från när vi vidareutvecklar lösningen med alla fina funktioner vi får tillgång till. Tack vare de olika mallarna finns bra exempel på hur man löser olika typer av presentation som man kan utgå från.

Hur viktigt är designen?

Hur viktigt det är att ha en snygg design kan nog ingen svara genrellt över. Att man behöver en butik som det är enkelt att handla i kan nog många fler skriva under på. Vi valde att lita på att man kommer långt med en enklare design där vi valde att öka textstorleken och göra informationen så tydligt framträdande som möjligt. Den design vi har idag är faktiskt mindre avancerad än den vi hade tidigare. Att det fungerar ändå låter vi siffrorna för konverteringen bevisa genom att de ligger på samma (eller högre) nivåer som tidigare.

Vi har gjort några tester med färger, texter och knappars placering. Det finns otroligt mycket man kan göra här och tack vare att Shop4sale redan från början innehåller stöd för A/B-testning där man på ett kontrollerat vis visar upp olika varianter av sidorna till kunderna. Här skulle man för oss säkert kunna öka konverteringsgraden jättemycket, då man genom att titta på andra som lyckats hittar många saker man skulle kunna och vilja testa. Här är dock tiden en begränsning och så länge försäljningen ligger på en hygglig nivå så har vi helt enkelt prioriterat annat.

Möjligheten att vidareutveckla sin design

För den som en gång driftsatt sin butik dyker det genast upp en massa saker man vill ändra på. Dessa ändringar gör man inte gärna i driftmiljön utan man vill på ett kontrollerat sätt utveckla i en testversion av butiken. Här kan vi enkelt jobba med flera parallella utvecklingssajter där vi testar nya funktioner och designelement och sedan driftsätta de delar vi blivit nöjda med. Man kan också genom att skicka ut en länk få lite extern hjälp att testa av det nya innan man driftsätter.

Om Fredrik
Fredrik Gustavsson

IT-konsult som är konstant nyfiken. Intresserad av många saker. Jobbar i mitt eget IT-konsultföretag på dagarna där jag även driver nätbutik och fysisk butik. Har nog programmerat det mesta genom åren och skriver nu rätt mycket programvara i Microsoftmiljön C# eller PHP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *