E-handelsplattformen Magento

Det självklara valet för en IT-konsult som vill hitta en lösning som går att växa i är många gånger självklart i valet av Magento. Det är en plattform som kan användas för allt från att vara CMS för att driva en webbplats, en nätbutik som säljer ett fåtal produkter eller en hel farm av olika utkanaler med innehållet per butik olika fast med samma administrativa gränssnitt. 

Detta är den andra artikeln i serien om när vi ska ta nästa steg med plattformen för butiken pålyset.se som vi kör i en äldre version av Prestashop som är i behöv av förnyelse.

Att välja Magento är ett steg i teknik som kräver några saker av den e-handlare som väljer plattformen:

  • Driftmiljön bör ske på en egen server, en VPS som man lämpligtvis hyr hos någon driftleverantör.
  • Magento ger dig möjlighet att konfigurera väldigt mycket och det gäller att man vet vad man vill.
  • Det behövs några tilläggsmoduler för att fungera smidigt med en lösning i Sverige om man ska sköta en hel del av orderhanteringen inne i Magento.
  • Det finns en hel uppsjö mallar att välja bland men då Magento är väldigt generisk blir det väldigt mycket kod i mallarna och sidorna blir rätt stora.
  • Man får ett arv av den stora lösningen även för den lilla handlaren.

Sökning och filtrering via attribut

I och med att Magento är en kraftfull plattform har den också stöd för att kunna bygga avancerade funktioner för att navigera med sökningar där man kombinerar flera sätt att finna informationen. Det här är något vi absolut vill ha möjlighet att jobba med och som är ett krav när man har väldigt många produkter där det ska vara möjligt att jämföra via produkters egenskaper.

Detta går att göra i både Prestashop, Magento och flertalet av de svenska e-handelslösningarna men hamnar ofta i segmentet med enterpriselicenser.

Vi har i vårt val av plattform ändå valt att detta ska komma i ett senare steg av butiken och eftersom vi inte har det idag kan vi klara oss utan det ett tag framöver också, just för att den typ av produkter som behöver filtreringen inte tillhör majoriteten av dem vi säljer. Om det sedan beror på att vi saknar filtrering idag återstår väl att upptäcka när vi får den aktiverad i framtiden.

Orderhanteringen

De system som är gjorda att fungera i hela världen med multibutikens alla möjligheter gör att orderhanteringen i Magento är rätt kompetent. Man kan på ett utmärkt sätt integrera denna orderhantering via ett affärssystem dit order och kunder skickas. Ska man däremot hantera sina order direkt i plattforman bör man skaffa några plugins för att hantera t.ex.

  • Plocklistor
  • Utskrift av flera fakturor/kvitton samtidigt
  • Moduler för att direkt hantera sålda fakturor i gränssnittet
  • Modul för att hantera återkoppling av frakt

Det blir rätt många steg att klicka runt på varje order för att leverera den och hanteringstiden vi har idag per order ligger på i snitt 8 minuter. Målet för oss är att komma ner i 4 minuter. Ett av de stora problemen för oss med vår orderhantering är att det är väldigt trångt på lagret. Man måste flytta på saker för att komma åt produkterna och därför är det en fördel att kunna ha ett papper med allt som ska plockas när man väl ger sig ut för att ta fram allt. Med dagens lösning och ett papper per order får man ibland öppna samma låda flera gånger.

Här finns det några fina moduler man kan köpa som löser just detta problem.

Reservering av produkter på lagret

En av nackdelarna med Magento är just hur flödet ser ut när man bekräftat men ej betalt en order. Det handlar om att en order skapas i samband med att kunden bekräftar ordern men före betalning är genomförd. Det händer ibland att kunder misslyckas med betalningen och behöver backa tillbaka för att ändra något och då finns en stor risk att ordern går “förlorad” och kunden får börja om med risken för att någon produkt kanske tagit slut på lagret.  Vi är ju en rätt liten butik och har man ibland bara 5-10 produkter i lager av sådant som är populärt kan det lätt bli så att man missar en order för att det bara fanns ett fåtal exemplar kvar.

För att komma tillrätta med problemet finns det moduler man kan skaffa som automatiskt ordnar med att ångra dessa order och placera tillbaka kundens varor i kundvagnen när man återvänder efter misslyckad betalning. Allt går alltså utmärkt att lösa.

Mallar och grafik

Vi har tittat på att få en smidigare HTML-kod i butiken för att den ska ladda snabbare och att texten kommer högre upp i koden för att sökmotorerna ska gilla oss bättre. I och med Magento och  de mallar man kan köpa verkar många ha byggt enorma mallsystem där man kan konfigurera och anpassa mallarna så att varje butik blir unik nästan helt utan att själv ändra i mallarna.

Vi köpte några mallar för att testa och resultatet blev mest lite trist eftersom det blir enormt mycket HTML-kod och Javascript. Alternativet med att koda egna mallar kvarstod och jag gjorde några försök som egentligen gick rätt bra, bortsett från att man då kommer få göra alla testerna mot alla webbläsare själv igen för att dessutom matcha alla taggar så att moduler som man skaffar ska fungera. Det är egentligen ett väldigt smart och genomtänkt med mallhierarkier, men för den lilla butiken får detta lätt konsekvensen att man måste in i väldigt många filer för att göra en enklare mall och då har man förstört det fina med just mallhanteringens grundtanke att bara ändra sådant som ska ändras.

Hantera produkter i Magento

Här ligger nog det mest kraftfulla med Magento. Man skapar olika attributset för sina produkter och lägger in egenskaperna på produktkortet. Det går att hantera kopplingar och relationer till andra produkter och bildhanteringen är kraftfull där man kan välja vilken bild som ska användas till respektive syfte.

Det är enkelt att styra i vilka kategorier produkterna ingår och man kan på ett kraftfullt sätt lägga till fler värden i de attribut som jobbar med värdelistor. Man styr också över till vilka butiker produkter finns och det är inga problem att jobba med ett “dolt” sortiment under tiden man tar fram all produktinformation över kommande produkter.

Man kan styra inställningar för lager på varje produkt och lägga varianter på produkter på ett smidigt sätt med vilka egenskaper som skiljer de olika varianterna åt.

Via administrativa gränssnittet går det även att styra ordning och flik för de fält som ska fyllas i. Man väljer vilka attribut som ska ingå i den facetterade sökningen och vilka som ska vara ren information. Tack vare attributset får man bara med de attribut som är aktuella för den typ av produkt man jobbar med för varje produkt och behöver alltså inte fylla i “längd på anslutningskabel” för ett värmeljus.

Vi har länge övervägt Magento som nästa steg

Man kan nog i princip göra allt vi tänker oss göra idag och i morgon likväl som nästa år med Magento. Det är en oerhört kraftfull lösning. Det enda den inte löser är att möjligheterna är så stora att vi aldrig kommer ta oss till en butik som är smidigare utan rätt mycket arbetstid som investeras. Man vill ju inte ta nästa steg med en  så kraftfull lösning utan att utnyttja den?

Ända fram till målsnöret stod Magento som ett av de starkaste alternativen, men vi valde ändå för vår huvudbutik att inte gå vidare med Magento just för att den inte kommer minska vår administration jämfört med vad vi har idag. Magento kommer absolut användas för någon satellitbutik eller för tester av koncept, men inte där ett av de största kraven är att få ner hanteringstiden på en order till ett minium.

 

Om Fredrik
Fredrik Gustavsson

IT-konsult som är konstant nyfiken. Intresserad av många saker. Jobbar i mitt eget IT-konsultföretag på dagarna där jag även driver nätbutik och fysisk butik. Har nog programmerat det mesta genom åren och skriver nu rätt mycket programvara i Microsoftmiljön C# eller PHP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *