Tid att förnya sin nätbutik

Som jag tidigare skrivit så har vi nu kört vår nätbutik med ungefär samma utseende rätt länge. Man lär sig saker hela tiden och det börjar vara dags att ta tag i en förnyelse av vissa funktioner i butiken. Vi passar då även på att se över om vi kör på rätt plattform eftersom det har visat sig vara ett rätt omfattande arbete att uppgradera den vi kör idag.

Information overload

Något man lärt sig på vägen är att besökare inte kan läsa eller ta till sig information rent generellt. Vi har hela tiden försökt vara en butik där man kan skaffa sig information, men i många fall blir all information mer överflödig och ett störande moment i stället för att vara till stöd och hjälp. Nästa version av butiken ska alltså bli betydligt mer rensad och man ska få informationen först när man efterfrågar den.

Kassan måste vara smidigare

På senare tid har det här med flödet för att betala blivit allt viktigare för att få dem som ändå skapat en kundvagn att ta sig genom kassan och slutföra köpet. Det har nog bland annat att göra på att Klarna med sin Klarna Checkout förändrat sättet på hur enkelt man beställer och betalar via nätet. Vi har ännu inte riktigt kommit fram till att uppskatta lösningen då det t.ex. inte går att handla via Klarna Checkout som företag. Många andra har passat på att göra sina krångliga kassor enklare och vår kassa som när vi lanserade butiken ändå var rätt enkel kan nu betraktas som lite omständig med alla sina val.

palyset-kassan-ps

Det som skrämmer många besökare är alla uppgifter man ska fylla i nu när man vant sig vid att hämta uppgifterna via sitt personnummer och kanske någon ytterligare uppgift som postnummer. Ska erkänna att jag själv ibland hellre beställer från en butik som kan hämta uppgifterna via personnummer i stället för att knappa in dem flera gånger.

Vi tror dessutom att en del problem med felstavade adresser och postnummer kan lösas den vägen. Bara kunderna förstår att det är en frivillig uppgift.

E-handelsplattformen

Vi kör idag Prestashop och har lite fastnat i problemen man lätt hamnar i med Open Source som IT-konsult. Jag kan ju fixa allt själv och det är ju bra, men idag ägnar jag rätt mycket tid åt packandet, plockandet och skickandet så att det av den lilla fritid man har om kvällarna inte blir så mycket tid kvar alls åt att programmera om och uppgradera sin e-handelslösning.

Det visar sig att varje order tar i genomsnitt 8 minuter att hantera. Det gör att vi bara hinner packa 8 order på en timme. Inte mycket tid kvar för att kolla på TV om kvällarna då. Det handlar mycket om ren pappershantering för att få ut alla dokument och ändra status på varje order i flödet. Det gick ju bra när man bara skulle skicka en eller två order på en dag men nu kan det bli lite jäktigt.

Något annat som har fått allt större betydelse är möjligheten att skapa bra tillbehörslistor och relaterade produkter, då många av våra produkter gärna handlas med tillbehör eller som färdiga paket som består av flera olika produkter. Här har vi haft en del problem med att delar som ingår i ett paket sålt slut medan paketet legat kvar i lager trots att det inte går att leverera för att t.ex. en dimmer tillfälligt tagit slut.

Börjar man titta på flödet så finns det en hel del moment som är onödigt krångliga och där man i stället skulle kunna hitta en enklare lösning även om det innebär att man kompromissar på möjligheten att göra precis vad man vill.

Det jag gjorde som nästa steg var att börja inventera några olika lösningar som skulle kunna matcha min kravbild.  Jag ska i de följande bloggarna gå igenom lite av det som fått mig att överväga att hyra butikslösningen i stället för att köra den i egen regi. Stay tuned!

Följ hela butiksuppgraderingen

Jag kommer blogga om hela flödet vad det innebär att uppgradera nätbutiken och ni kommer så småningom även få veta vilken leverantör jag valt och hur jag kommer gå vidare med arbetet, men en sak i taget…

 

Om Fredrik
Fredrik Gustavsson

IT-konsult som är konstant nyfiken. Intresserad av många saker. Jobbar i mitt eget IT-konsultföretag på dagarna där jag även driver nätbutik och fysisk butik. Har nog programmerat det mesta genom åren och skriver nu rätt mycket programvara i Microsoftmiljön C# eller PHP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *