Att hyra butikslösning

Att styra sin teknik är att ha kontroll. Det är också att ha ett ansvar för att se till att hålla sin programvara uppdaterad och fräsch. Man ska gärna hänga med trender och då och då införa nya funktioner som gör det smidigare för besökarna att bli till kunder. Handlaren ska dessutom fokusera på att sälja mer och ta hand om de besökare som väljer att bli kunder. Detta på sin fritid som ska delas med familjen.

När projektet med att driva näthandel börjar ta lite fart på allvar handlar det inte längre om att sitta vid e-posten och vänta på att det ska plinga in ett mail med uppgifter om att en order ska packas. Det kan faktiskt innebära en hel del arbete att ta hand om de som väljer att bli kunder och handla av butiken. Alla de där fina orden man skrev när det trillade in någon order per vecka och det inte var ett problem att det tog 15-20 minuter att göra i ordning ett enda paket. När saker börjar rulla är det inte riktigt lika enkelt att låta en order ta 20 minuter att behandla om man dessutom ska hinna utveckla butiken på sin dyrbara fritid.

Det har skrivits många kloka ord kring att vara näthandlare inte handlar om att vara tekniker med förmågan att bemästra tekniken. Det handlar i stället om att vara bäst på de produkter man säljer och bäst på att sälja just dessa produkter. Jag är inte e-handlare generellt bara, jag är lamphandlare. För att bli bäst på att sälja lampor måste jag fokusera just på hur man säljer lampor på bästa sätt.

Förlorar försäljning på grund av teknik

Vi har under en period slitit med många köp som misslyckats via t.ex. Klarna där vi vet att det beror på ett fel i integrationen i den tilläggsmodul till Prestashop som gör det möjligt att handla med Klarna. Det går att fixa felet – jag har till och med ganska noga felsökt just vad som gått fel – men tiden för att rätta till det finns inte. Det är dessutom så att flödet för de olika betallösningarna inte riktigt är så smidigt som det skulle kunna vara.

Det handlar också om trovärdighet. Kunder handlar gärna av en butik där tekniken fungerar.  Vi vill att våra kunder ska känna sig trygga med att det går att betala på ett säkert sätt. Om vi inte tar tag i problemen kanske man inte anser att det är ok att behöva betala med kort för att det krånglar med betalning via faktura?

Ta del av andras erfarenhet

Väljer man att jobba med Prestashop, Magento, Opencart eller någon av de andra lösningarna för att driva sin nätbutik via Open Source får man ta del av utvecklingen av plattformarna. Det är lösningar med hundratals eller tusentals tillägg som enkelt kan installeras för att forma butiken precis hur som helst. Har man tid och kunskap är det nog perfekt att bygga ihop en lösning baserat på dessa tillägg. Funkar fint ända fram till det är dags att uppgradera och tilläggen visar sig vara i osynk.

Man kan också välja en enklare väg. Välja en lösning där man inte helt säkert får tillgång till alla möjliga sätt att göra saker på utan blir styrd in i ett mer kontrollerat sätt. Ett sätt som är anpassat till den marknad man verkar på och där kunderna känner igen sättet att presentera produkter på, genomföra köp och hur man följer sin order tills den når brevlådan. Här finns det ett flertal leverantörer och vi har tittat på ett urval av dem via demobutiker och referenser.

  • Nordisk e-handel
  • Textalk
  • Talex
  • Kodmyran
  • Wikinggruppen
  • Askås
  • C4Media
  • Jetshop

Det man slås av är hur tillräckligt de flesta lösningar verkar kunna presentera upplevelsen för besökaren. Man kan skapa sin unika design idag och var och en av dem har riktigt fina referenser. Flera butiker har lyckats riktigt bra på vägen med respektive plattform.

Att arbeta med sin produktinformation

Bortsett från att produkterna ska kunna presenteras på ett bra sätt för besökaren måste jag som handlare också kunna underhålla den på ett bra sätt. För mig är det superviktigt att kunna hantera informationen via ett import och exportförfarande där jag kan arbeta fram visst material utanför själva nätbutiken. Det innebär att det måste finnas ett bra sätt att få in och ut informationen i butikskanalen som möjligt. Här har alla leverantörerna vi testat haft färdiga lösningar som fungerat hyggligt.

Vi jobbar med vårt artikelregister utanför e-handelssystemet just för att vi har en lagerbutik och ett behov av att planera sortimentet utifrån våra leverantörers artiklar. Det vill vi kunna göra i lugn och ro helt utan att lägga in uppgifterna i nätbutiken. Det ska tilldelas artikelnummer, upprättas dokumentation och ordnas med en hel del pappersarbete innan en artikel är klar att säljas på nätet. Hela den processen med att ta fram och testa av nyheter och leveranser från nya leverantörer sker utanför nätbutiken.

Bilder är också något som ska gå att använda i flera kanaler som t.ex. reklamblad eller den tryckta katalogen (som vi ännu inte lyckats producera på grund av tidsbrist).

Vissa av leverantörerna utmärkte sig direkt genom att ha mycket väl utvecklade rutiner för att kombinera information inne i systemet med information som man läser in från externa filer.

Supporten jätteviktig

Om man tar steget att lägga tekniken i knä hos en annan leverantör gäller det att det finns en bra support som kan svara på lätta och svåra frågor och gör detta ganska snabbt. Vi körde denna del i testet ganska fort och ställde frågor till supporten både om sådant som finns i manualerna och sådant som inte gick att räkna ut. Vi tog med exempel på saker som uppenbart inte gick att göra. Turligt nog gjorde det att listan på tänkbara leverantörer nu var nere på två.

  • Kodmyran
  • Wikinggruppen

Nästa steg blev en rejäl genomkörare i respektive butiks demobutiker och ett surfande på massvis av butiker som använder respektive system. Skulle tro att de som använder sin Google Analytics lär ha haft en minst sagt angelägen besökare som tittat på varenda beståndsdel i butikslösningen för att utvärdera hur en färdig lösning kan se ut.

I nästa bloggpost ska jag berätta lite mer om vår kravbild och hur vi testade demonstrationsbutikerna.

Om Fredrik
Fredrik Gustavsson

IT-konsult som är konstant nyfiken. Intresserad av många saker. Jobbar i mitt eget IT-konsultföretag på dagarna där jag även driver nätbutik och fysisk butik. Har nog programmerat det mesta genom åren och skriver nu rätt mycket programvara i Microsoftmiljön C# eller PHP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *