Byt till LED i kök och badrum

Halogenlamporna lärde oss att vi kan få ett klart och vackert ljus med små ljuskällor. Vi lärde oss hur fint man kan dekorera med små spotlights på alla möjliga platser där det tidigare varit mörkt eller ljuset allt för dunkelt.

Halogenlamporna kom också med en annan lärdom. De går sönder fort och allt för ofta. De blir dessutom rysligt varma och man kan inte förvara det man tänkt sig i skåpen där halogenbelysningen sitter. Ska man då gå tillbaka att ha det dunkelt igen eftersom bara en tredjedel av lamporna lyser, eller finns det en lösning?

Byt till LED-belysning

Det självklara valet idag när man ska installera ny belysning eller uppgradera sin gamla installation till något nyare är att välja LED-belysning. Den köper man givetvis av någon nätbutik och då väljer man gärna någon som har bra produkter och supernöjda kunder. För kök och badrum hittar man precis vad man behöver hos Barahandtag.

Fördelarna med LED-belysning

Själv har vi redan bytt all belysning till LED och några av de största fördelarna med LED-belysning är enligt mig själv:

  • Lång livslängd
  • Mycket mindre värme än motsvarande halogenlampor
  • Det går att välja färg på ljuset

Hos Barahandtag hittar du alla delar som behövs för installationen. Här kan man tydligt läsa om vilka produkter som passar ihop med varandra, för det är väl det som kan vara lite krångligt med LED-belysning och LED-lampor.

Dimma LED i kök och badrum

När man installerar spotlights i kök och badrum händer det ofta att man kan vilja ansluta dem till en dimmer. Här gäller det att vara lite uppmärksam på vilken metod som används för att dimma den belysningslösning man väljer. Det finns några olika system med drivning av LED-lampor och det gäller därför att välja rätt tillbehör. Många vi pratat med har valt att ansluta LED-belysningen via stickpropp till ett vägguttag i köket som man anslutit till en strömbrytare. Då kan man bryta strömmen på 230V-sidan och därmed också få längre livslängd på sin köksbelysning. Dimmern monterar man så att man kan justera hur starkt ljus man vill ha skiljt från på- och avslaget då man ändå kommer hitta en nivå som man oftast använder.

Installationen

Att installera LED-belysning är något man till viss del kan göra själv om alla delarna ska kopplas med snabbkopplingar och det handlar om torra utrymmen. Är man det minsta osäker eller det finns fukt inblandat i närheten ska man alltid ta hjälp av en elektriker. Denna kan också kontrollera att du köpt rätt grejor och att de passar ihop.

Lycka till med din nya belysning!

Om Fredrik
Fredrik Gustavsson

IT-konsult som är konstant nyfiken. Intresserad av många saker. Jobbar i mitt eget IT-konsultföretag på dagarna där jag även driver nätbutik och fysisk butik. Har nog programmerat det mesta genom åren och skriver nu rätt mycket programvara i Microsoftmiljön C# eller PHP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *