Google inte enda trafikkällan

När man säljer på nätet är den dagliga utmaningen att locka in besökare i butiken och att få dem tillräckligt intresserade av produkterna som de ser för att bli kund och genomföra ett köp. Enkelt, ellet hur?

Google är den fullständigt dominerande sökmotorn på nätet och det är för alla viktigt att man kan bli funnen den vägen. Många handlare väljer att lägga all kraft på just synligheten i google och blir då också extremt beroende av hur man visas på just google.

Det vi testat lite med är andra trafikkällor där man får trafik och köp från shoppingportaler som redan har besökare. Dessa är ofta på humör att handla och genomföra köp då man landar dem rätt. Det trevliga med dessa besökare är att klicken kostar ungefär lika mycket som annonser med Adwords, men för oss handlar dessa fyra gånger så ofta som dem som hittat samma sida via en adwordsannons. Givetvis skulle en duktig adwordskonsult säkert kunna förbättra detta, men vi kör på några månader till på ett vinnande koncept.

Generellt verkar gälla att ju bättre och mer relevant innehåll besökaren hittar igen nätbutiken på via google eller annan sökmotor desto större möjlighet till försäljning. Vi har tappat en hel del på generella sökord till konkurrenterna på sistone, men tagit igen detta genom att fått fler besökare via andra trafikkällor.

Slutsatsen är att Google är jätteviktig, men att det inte är kört och slut om man trillar ner under en period. Om vi inte gjort det hade vi aldrig letat andra sätt att finna köpstarka besökare. Nu får vi båda delarna när trafiken via Google åter ökar.

Om Fredrik
Fredrik Gustavsson

IT-konsult som är konstant nyfiken. Intresserad av många saker. Jobbar i mitt eget IT-konsultföretag på dagarna där jag även driver nätbutik och fysisk butik. Har nog programmerat det mesta genom åren och skriver nu rätt mycket programvara i Microsoftmiljön C# eller PHP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *