Ibland ser man tydliga tecken på barns fria tankebanor och inser då hur upplåst man som vuxnare kan vara när man tar sig fram genom vardagen. Vi använder vår erfarenhet för att hela tiden uppfatta verkligheten på ett sätt som liknar våra tidigare erfarenheter och söker alltid den lätta lösningen i första hand. Barn har ännu inte fastnat i de banorna utan kan se saker på ett helt annat mycket friare sätt.
På bilden är ett exempel på hur den yngre sonen, 4 år, helt naturligt valde att montera ihop den gula och gröna biten av påsklämman när han satt där med två påsklämmor i bitar. För en vuxen hade det naturliga att montera ihop en gul och en grön påsklämma i stället för två olika.
Tänk vad mycket roligare världen vore om vi kunde frikoppla oss i sinnet och se på saker med ett barns perspektiv ibland. Det skulle ta ansatsen till problemlösning och tolkande av information till helt nya nivåer.
En gammal klassisk rolig historia som jag tycker belyser detta där sjuåringen visste att det skulle finnas en koppling i en serie roliga gåtor kring elefanter:
– Hur får man in en elefant i ett kylskåp?
– Man öppnar dörren, ställer in elefanten och stänger dörren.
– Hur får man in en giraff i kylskåpet?
– Man tar ut elefanten och ställer dit giraffen i stället.
– Vem klättrar fortast upp i ett träd, giraffen eller efefanten?
– Elefanten, för giraffen sitter inlåst i kylskåpet.
Här kan man använda logik eller kreativt tänkande för att besvara den sista gåtan, vilket gör den tillämplig för både barn och vuxna. Barnen har förmågan att notera detaljer och upptäcka mönster på ett helt imponerande sätt.
Något jag försöker tänka på ofta när ett problem dyker upp eller där det finns risk för att man baserat på sina tidigare erfarenheter fattar ett för hastigt beslut om hur man ska gå tillväga, är att i alla fall försöka tänka fritt.
Kul historia om påsklämman.
Man kan tydligen även köpa dem på nätet numera. Det finns en webbshop på http://www.klammor.se.