Det blev inte riktigt som det var tänkt…

Vi håller på att ställa i ordning montern på mässan

Mässan “Framtid på Landet” var tänkt att bli ett återkommande evenemang där man tar upp fokusområdet kring en levande landsbygd där mina fritidsprojekt absolut passar in med både uthyrning av vedmaskiner hos klippved.se eller försäljning av klimatsmart belysning hos pålyset.se.

Utomhusplatsen på Boden Arena var på konstgräsplan och där hade man lagt någon sorts eventgolv där vi blev tilldelad plats som inte tillät fordonstrafik och vi fick börja med att bygga pussel för att få ihop det och manuellt dra dit vedmaskinen. Arrangören och utställarna hade önskat ett betydligt bättre underlag och man kommer definitivt att få utföra reparationer av golvet eftermässan då stora delar av det gick sönder av dem som inte uppmärksammat att fordonstrafik där inte var möjlig.

Första dagen var en fredag med riktigt hyggligt mässväder. Utställarna gjorde ett jättebra jobb med att göra i ordning och bemanningen på plats var rustade för ett riktigt stort besökarantal. Tyvärr gapade några luckor tomma då inte alls anmälda utställare dök upp. När dörrarna öppnade klockan 10 väntade alla på den tillströmmande publiken, men bara några enstaka besökare blev synliga. Vi som stod utomhus såg heller inte alla besökare, då vissa inte uppmärksammat att mässan fortsatte utomhus. De flesta utställare började ana oråd när det mest var seniorer som besökte oss och köpkraften hos dessa var rätt låg. Resultat från försäljningen: Helkasst.

Fördelen med att det inte var så många besökare var att man kunde ägna mycket tid åt varje nyfiken besökare och jag hade goda möjligheter att lära ut några av de viktiga faktorerna att ta hänsyn till när man ska köpa lampor. Mycket givande att få denna tid med konsumenter och inse på vilket sätt fakta måste presenteras för att de som inte ägnat de senaste två åren att lära sig om belysning.

I morgonens NSD framgick tydligt att besökare saknats på fredagen, vilket knappast var en bra start för tveksamma besökare vid frukostbordet. Tråkigt NSD!

Den andra dagen började med strålande solsken och mycket värme. Det var väl inte direkt något överflöd på besökare nu heller och utställarna på utomhusområdet gjorde allt för att locka besökarna till sin monter. Många som besökte mässan hade svårt att uppfatta att man faktiskt skulle kunna köpa något på mässan. De hade fått intrycket att där mest skulle finnas utställare med information och vi fick trots skyltar på flera platser i montern om att man kunde köpa lampor, frågan om det gick att köpa lampor här. Vi exponerade produkterna på marknadsmanér utställda för att man skulle kunna känna på förpackningarna. Försäljningen: Värdelöst. Utställarna misströstade rätt ordentligt, då vi fick reda på att travet som skulle vara det som gjorde att folk även kom på mässan, hade kanske ända uppemot 10 000 deltagare.

Arrangörerna noterade också situationen och såg till att skylta med utefter vägarna om att det hölls mässa. Det fanns personal för att välkomna och dirigera trafiken på parkeringen, men det var knappast frågan om några stora bilköer. Vissa hade problem att ta sig in mot mässan eftersom det var så fullt på travet.

Dagen avslutades i misströstan och flera började packa ihop en bra bit innan stängningen klockan 18.

Söndagen gick (som tidigare inlägg antydde) i regnets tecken. På utomhusområdet valde flera utställare att packa ihop redan på morgonen och andra lyckades flytta inomhus. Vid öppningen klockan 10 såg det ut utomhus som om mässan redan stängt och jag kunde från min monter se hur folk bara tittade ut och vände i dörren. Det uppstod luckor och såg bedrövligt ut, men arrangören gjorde sitt bästa för att hjälpa till att flytta om på området så det skulle se lite mer levande ut. Besökarna var förfärligt få, men denna dag hade i alla fall några plånboken med sig. Vissa hade varit och tittat på fredagen och lördagen och gjorde lite affärer, så antalet handlande besökare i förhållande till totala antalet besökare blev rätt högt.

Mässan skulle stänga klockan 16, men redan vid lunch började de flesta packa ihop och ge sig av och kvar stod några av oss som ändå ville få ut det mesta möjliga när vi ändå gjort oss det hela besväret att ställa ut.

Sammanfattningsvis så var det ypperligt tillfälle att lära sig att det trots TV-reklam, egen annonsbilaga i båda morgontidningarna och arrangörer som har vana från att ordna stora mässor, inte går att på förhand veta hur utfallet ska bli. Så här i efterhand (och viss misstanke i förväg) så kommunicerades samma budskap kring mässan både före och efter det var klart vilka utställare som skulle vara där. För oss utställare blev det också en allt mer tilltagande insikt att många stannat hemma för att det kostade inträde att gå på mässan.

Nu hoppas vi på bra e-handel i sommar och gör ett nytt försök att möta mässorna på “Skördefesten” i höst i stället.

Stort tack till alla er som besökte vår monter, det var roligt att träffas och jag hoppas vi ses igen!

Om Fredrik
Fredrik Gustavsson

IT-konsult som är konstant nyfiken. Intresserad av många saker. Jobbar i mitt eget IT-konsultföretag på dagarna där jag även driver nätbutik och fysisk butik. Har nog programmerat det mesta genom åren och skriver nu rätt mycket programvara i Microsoftmiljön C# eller PHP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *