Nyårsraketer en jobbig upplevelse för många hundar

Nu är nyårsafton över för denna gång och hundägare kan börja leva normalt igen efter en för många obehaglig upplevelse med rädda hundar.

20130101-120231.jpg

Vi är själva förskonade från problemen, då våra hundar inte alls bryr sig om att det smäller och blixtrar. Att ta hundpromenad i oljudet är heller inga problem, men så är det inte för alla.

Jag skulle vilja rikta en uppmaning till alla som köper hem fyrverkerier i tätbebyggda områden att tänka sig för en par gånger extra. Det är klart att det säkert är kul med raketer och smällare, men riskerna är också stora.

Varje år startar flera bränder som följd av raketer som hamnat fel. Varje år gör många sig illa i fingrar, händer och ansikte av smällare. Det är heller inte säkert att bara den som har hand om pyrotekniken drabbas, andra kan också råka illa ut.

Min uppmaning är att om möjligt delta eller arrangera ett gemensamt fyrverkeri som är tidsutsatt och tidsbegränsat. Det ska hanteras av proffs för att minimera risken för olyckor.

Då vet djurägare och dem med barn eller människor från krigsdrabbade områden när det smäller och kan förbereda sig på det. Det är lättare att hantera problem när man känner till en avgränsning i tid.

I området där vi bor har det skjutits raketer från dagarna efter jul och fortsätter fortfarande.

Om Fredrik
Fredrik Gustavsson

IT-konsult som är konstant nyfiken. Intresserad av många saker. Jobbar i mitt eget IT-konsultföretag på dagarna där jag även driver nätbutik och fysisk butik. Har nog programmerat det mesta genom åren och skriver nu rätt mycket programvara i Microsoftmiljön C# eller PHP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *