Kyla och värme mot ljusare tider

Då har vi passerat årets mörkaste dag, dagen som enligt vissa skulle blivit jordens undergång och enligt andra början på en ny tid. Oavsett vad så har vi nu passerat den mörkaste dagen och går nu mot ljusare tider. Det kommer för oss här uppe i norr märkas rätt snart hur dagarna blir längre. Framför allt har vi fått snön och då är det mycket ljusare ute än novembermörkret.

dreamstimefree_87430

I morse var det -31 grader kallt och det är kyligt så det känns. Man eldar gärna i kaminen för att hålla den värsta kylan ute. Det här med kyla och värme har blivit ett aktuellt ämne på sistone. I snövädrets spår har många fått prova på att trots kyla bli utan både ström och värme. Väldigt många har inget alternativ för att värma upp sin bostad om strömmen är borta.

Själv har vi varit förskonade från längre strömavbrott de senaste åren, men det var en gång för några år sedan som kom som en väckarklocka på det här med kyla i samband med strömavbrott. Strömmen gick en eftermiddag lagom till middagstid och det började snabbt märkas hur det blev svalt inomhus. I timmerhuset vi bodde i var det gott om drag i knutarna och från de bekväma 23 graderna sjönk temperaturen på några timmar till 19 grader.

När vi insåg att någon ström inte skulle komma tillbaka den närmaste tiden fick garaget bli förvaring för kylvaror i kylväskor. Kylväskor skyddar ju både maten från att bli för varm inifrån och för att bli för kall utifrån. Frysen litade vi på att den ändå skulle hålla rätt länge om man bara lät bli att öppna dörren.

Till natten kylde det var riktigt ordentligt. Utomhus var det ungefär 10 minusgrader, vilket med norrlandsmått inte är särskilt kallt, men det var en kylslagen upplevelse att sova. Hade man varit klok skulle sovsäcken ha tagits fram för att man ska klara kylan bättre. Vi kände oss ännu inte oroliga för att vatten eller värmerör skulle frysa, för det tar ändå en stund att kyla ut ett hus och någon gång skulle strömmen komma tillbaka.

Dagen efter, 14 timmar efter strömavbrottets början fick vi äta frukost i varma kläder, det var ju bara 13 plusgrader inomhus. Nu insåg vi att det här kommer bli problem om inte strömmen kommer tillbaka, dagen efter skulle det bli problem och risken för att det skulle börja frysa i vattenrören var stor. Någon alternativ uppvärmning hade vi inte så där mitt ute i den Västerbottniska landsbygden som vi bodde, inget direkt högprioriterat område för att återfå strömmen.

Så hände det, vädret blev varmare och under dagen var det bara -4C utomhus och tack vare att lite sol sken där ute så kylde det inte ut huset så mycket mer än till 10 grader när strömmen efter 23 timmar kom tillbaka och värmen åter började återkomma.

Vad hade vi då lärt oss av detta?

Ha sovsäckar tillgängliga och varma kläder. Det kan bli problem med uppvärmningen och det är bra att ha tillgång till sovsäckar till alla i familjen om värmen skulle börja försvinna. Är det som nu närmare -30C kan det snabbt kyla ut ett hus, men i sovsäck klarar man sig bra även om det blir kallt inomhus.

Vi såg till att skaffa fotogenvärmare som kan användas för att hjälpligt hålla ett rum uppvärmt. Just fotogenvärmare kanske inte är något man använder så ofta, då dessa kräver riktigt med ventilation och då kan motverka uppvärmningen och dessutom sprida rätt stark lukt omkring sig. Hur mycket det luktar beror dessutom på vilken sorts fotogen man använder och att man använder fotogenvärmarna riktigt rätt.

Vi bestämde oss då också för hur viktigt det är att kunna värma upp sitt hus hjälpligt med någon alternativ värmekälla och beslutade oss för att när köket skulle renoveras att en braskamin skulle installeras. Just att det fanns alternativ för uppvärmningen var något som blev viktigt i valet av bostad när vi flyttade upp till Norrbotten.

Nu känns det som om vi har det lite lugnare om det skulle bli problem. Här finns en redig täljstenskamin i vardagsrummet. Den håller värmen riktigt bra och man kan utan större problem samla hela familjen i vardagsrummet för att kunna vistas där om det skulle bli riktigt kallt. Man får bara se till att ta det lite lugnt med eldandet och hålla sig inom gränserna för vad utrustningen är dimensionerad för så man inte överbelastar eller överhettar skorsten eller kamin.

Kranar kan man låta droppa lite för att undvika att ledningarna fryser om det skulle börja bli riktigt kallt. Frusna vattenledningar är något vi testat ett antal gånger och är ingenting att rekommendera. Bättre se till att det rinner lite vatten i dem så att det försvårar för iskristaller att bildas.

Bor du i villa och är beroende av elström tycker jag att du också ska fundera igenom om du har allt hemma som behövs om du blir utan ström under en längre tid. Se till att du har värmeljus, ficklampor, batterier, kunskap om var du får tag i vatten, sovsäckar och gärna något alternativt sätt att värma dig på. Ett elverk kan vara trevligt om du vill ha lite belysning.

Om Fredrik
Fredrik Gustavsson

IT-konsult som är konstant nyfiken. Intresserad av många saker. Jobbar i mitt eget IT-konsultföretag på dagarna där jag även driver nätbutik och fysisk butik. Har nog programmerat det mesta genom åren och skriver nu rätt mycket programvara i Microsoftmiljön C# eller PHP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *