Kunde inte bestämma mig för trädgårdsbelysning idag…

Det finns många som lyckats så bra med att ljussätta sin trädgård. Som belysningshandlare vill man gärna föregå med gott exempel. Har suttit och bläddrat fram och tillbaka i kataloger och det finns verkligen mycket att välja på nu när LED-tekniken börjat ge effekter på utbudet produkter.

Här uppe i norra Sverige har vi snön att tänka på som en faktor. Under rätt många månader kommer den belysning man placerar ut i trädgården att vara helt översnöad och de installationer man gör får gärna hamna ur vägen för snöförvaring och stråk där man skottar. 

Vad gäller belysning som man monterar i golvet på t.ex. altanen så har tidigare installationer med halogen hållits snöfria tack vare värmen som utvecklas i lamporna, men med LED kommer dessa också att snöa över och i så fall måste man kunna köra med snöbjörnen över dem utan att de skadas.

Det kräver lite ytterligare planering och val av produkter innan vi slutligen bestämt oss för vad det ska bli.

Något som är något lättare att besluta sig för är däremot fasadbelysningen. Vårt hus är ett tegelhus och det blir lite mörkt om kvällarna frammåt hösten och vintern. Här vill vi hitta en par armaturer som passar bra för att ge ett trivsamt allmänljus utomhus där ljuset kan vara tänt många timmar varje år. Då uppstår genast kravet med lång hållbarhet och produkter som kommer hålla ihop. Beslutet att fatta är nu om det ska vara en vit eller svart modell. 

Själva lampan som ska användas i fasadbeslyningen blir helt klart en GU10 LED-lampa från LEDsystem som vi säljer i butiken pålyset.se. Den har fördelen att ha ett lite kallare ljus på 3300K (något kallare än halogenljus) vilket kommer att göra sig väldigt bra mot tegelfasaden. Den har en rätt bred spridningsvinkel, vilket gör att lampan kommer att lysa relativt kort men ganska brett, vilket ju är perfekt för en fasadbelysning. 

Om Fredrik
Fredrik Gustavsson

IT-konsult som är konstant nyfiken. Intresserad av många saker. Jobbar i mitt eget IT-konsultföretag på dagarna där jag även driver nätbutik och fysisk butik. Har nog programmerat det mesta genom åren och skriver nu rätt mycket programvara i Microsoftmiljön C# eller PHP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *