Uppgradera bolagsform från Handelsbolag till Aktiebolag

Jag har under perioder levt på mitt företagande och under andra perioder varit anställd av andra. Under hela tiden har jag haft en enskild firma tillgänglig som kunnat aktiveras när det har varit aktuellt. Situationen sedan 2012 blev lite mer komplicerad då jag startade ett handelsbolag att driva vår e-handelsverksamhet i som visade sig vara en växande verksamhet. Inför årsskiftet var det dags att flytta samman verksamheterna i ett nytt bolag.

Välja bolagsform

Det finns ett antal olika bolagsformer att välja bland när man ska driva företag.

Den enklaste av dem är när man driver en enskild firma som egentligen helt delar den privata ekonomin när det kommer till hur mycket lön och skatt man får och ska betala. Lönen i en enskild firma är vinsten i rörelsen minus 25% som får användas i bolaget. Så länge bolaget inte gör någon större vinst eller drivs på hobbynivå är detta en smidig form som är enkel att hantera och inte kräver så mycket av den som ska sköta bokföringen. Om man ska leva på denna verksamhet och kommit en bit i livet i övrigt med familj, hus och bilar så blir det däremot lite knepigt att veta exakt vad som blir lön och skatt förrän på den yttersta dagen i redovisningsåret.

Vill man slippa att publicera sitt eget personnummer överallt och ändå ha en nästan lika smidig bolagsform är det många som väljer bolagsformen Handelsbolag som man driver där man är minst två som äger bolaget. Här hanteras ekonomin i bolaget lite samma som i den enskilda firman, men alla inblandade delägare kommer få ta del av uppgiften att deklarera för bolagets förehavanden ekonomiskt i sina deklarationer. Här är också möjligheterna att lägga undan pengar för att spara till investeringar eller annat i bolaget lite mer komplicerat än det varit om de privata ekonomierna varit helt separerade från bolagets.

Den vanligaste företagsformen är alltså aktiebolaget så snart man ska leva på verksamheten och få en vanlig lön som inte är helt kopplat till hur företagets resultat sett ut ett år. Aktiebolaget förutsätter ett aktiekapital om minst 50000 samt ett krav om att man inte får förbruka mer än hälften av aktiekapitalet i verksamheten. När pengar omvandlats till tillgångar räknas dessa också som tillgångar och man måste alltså inte ha över 25000kr på kontot hela tiden, vilket ju i början kan vara lite utmanande. Här blir bolaget något som lever på egen hand där man har ett ansvar som ägare och styrelse för att man driver bolaget på rätt sätt. Ett aktiebolag har lite högre krav på sig vad gäller tillgänglighet till siffror och redovisning då alla aktiebolags resultat publiceras och det ska finnas publicerade årsredovisningar som andra kan ta del av. Lite mindre hemlighetsmakeri här alltså.

För den som tänker sig leva på sin verksamhet låter AB som en företagsform för framtiden och det är också till ett sådant som jag ägnat en hel del tid på sistone för att omforma mina verksamheter till då de övergår från att vara hobbyprojekt till mitt levebröd.

Byta bolagsform

Man gör ju egentligen inget byte av bolagsform, man startar ett nytt bolag som man sedan säljer de gamla bolagens tillgångar till. Det blir ett nytt organisationsnummer och alla avtal man har mot de gamla bolagen måste skrivas om.

En av utmaningarna med just detta byte som jag lärde mig är att trots att man inte har så många leverantörer, om man funderar på varifrån räkningarna kommer, men slår man upp bokföringen syns det tydligt att även ett litet bolag har en stor mängd leverantörer av allt från varor till lokalhyror och webbhotell. I mitt fall rörde det sig om närmare 50 bolag som vi även framöver behöver hålla kontakt med och flytta över avtal till det nya bolaget.

Tidpunkten för när växlingen ska ske är inte nödvändigtvis vid registreringstillfället. Det tar en hel del tid att ta kontakt med alla och skriva om avtalet och i mitt fall räknade jag med att klara det på en månad, men det visade sig ta närmare två månader för att hinna färdigt med alla avtal från de båda bolagen eftersom det kring jul och nyår är en massa helger och folk man vill få tag i som befinner sig på ledighet. Därför flyttade konsultverksamheten in från den 1 januari och butiksverksamheten från den 1 februari.

Att göra köpekontrakt och fixa med deklarationer är något som man gärna tar hjälp av en redovisningskonsult för att ordna upp. Det blir mycket lättare att ha någon att hålla i handen för att göra skiftet än genom att göra det själv.

Utmaningar

När man drivit företaget sedan tidigare har man kanske inte haft några problem med att teckna avtal med sitt bolag då det kanske funnits en längre tid och har en fläckfri ekonomisk historia. I mitt fall har jag haft mitt bolag sedan 1991.

Med det nya bolaget insåg jag snabbt att jag kunde vara mycket tacksam för att ha haft en bra relation med mina leverantörer. Många vill ju inte direkt kasta sig in i avtal med ett nybildat bolag utan ekonomisk historia. Det är egentligen först efter det första årsbokslutet som andra har något bedömningsunderlag på bolaget och fram tills dess är det ägare som kontrolleras. Här underlättar en bra relation till sina leverantörer.

Vi har väl egentligen bara haft en leverantör som krånglade och då var valet att välja bort denna enkelt då de hårt körde på principen att de inte jobbar med bolag yngre än 36 månader.

Gör rätt direkt

Ja tänk om man skulle vetat allt man visste från början. Trots att jag genom åren startat flera bolag och suttit i ledande position på många företag så inser jag att vägen via handelsbolag inte var det klokaste jag gjort. Vi klurade på om det skulle bli AB eller HB men för att undvika att låsa upp 50 000kr så fattades med dagens ögon fel beslut.

Man måste dock göra sina egna misstag för att dra erfarenheter kring dessa och göra rätt framöver. Säger därför som jag brukar säga när någon frågar hur lång tid det tar att lära sig något. Det tar 10 år att skaffa sig 10 års erfarenhet.

Lycka till!

Om Fredrik
Fredrik Gustavsson

IT-konsult som är konstant nyfiken. Intresserad av många saker. Jobbar i mitt eget IT-konsultföretag på dagarna där jag även driver nätbutik och fysisk butik. Har nog programmerat det mesta genom åren och skriver nu rätt mycket programvara i Microsoftmiljön C# eller PHP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *