Den nya ehandelsplattformen blev…

…efter en hel del utvärderande, funderande och verifiering mot kravspecifikationen blev den lösning vi fastnade för allra mest lösningen från Kodmyran. Länge stod vi och vände och vred de olika alternativen mot varandra och de alternativ vi in i det sista stod mellan var:

 • Att köra vidare med open source och gå in med Magento.
 • Att investera tid och kraft i att uppgradera vår Prestashop mot senaste versionen
 • Att välja Wikinggruppen för att man får en lösning som tilltalar plånboken och det ingår en professionell design
 • Att välja den lösning från Kodmyran som är vi under utvärderingen fastnade för då den förutom alla butiksfunktioner även har ett bra stöd för inköpshantering

Varför gillade vi då Kodmyrans lösning bäst?

Det kanske tyngsta argumentet är att den kändes rätt från början. Magkänslan är viktig för hur väl man kommer trivas med lösningen och med en god ingångskänsla finns bra förutsättningar för att lyckas väl i genomförandet av projektet.

Det som också väger otroligt tungt är svaren från supporten. Vi testade som jag skrev i tidigare inlägg att skicka frågor till supporten. Av Kodmyran fick vi alltid förstklassiga svar som innehöll mycket erfarenhet och med en känsla av att de kom med motförslag om de frågor jag skickade hade en erfarenhetsmässigt bättre implementationsteknik.

På backendsidan för den som ska hantera sin butik fanns det några saker som utmärkte sig:

 • Import och export av data är enormt smidigt. Exportera – efterbehandla – importera. Supersnyggt!
 • Flera olika textfält för att beskriva sina produkter. Vi kan t.ex. automatisera produktspecifikationerna via vår masterkatalog för artikelregistret där alla egenskaper redan finns.
 • Enkelt att skapa nya produkter. Bara några fåtal obligatoriska fält och så är man igång. Fylla på senare.
 • Flödet för att packa och skicka är mycket bra. Integrationen med Klarna funkar finfint för aktivering av fakturor.
 • SEO-taggning tydlig och möjlig att fylla på med standardvärden om man inte fyllt i något.
 • Bra möjlighet att ha massvis med information i butiken med olika paneler som kan användas som information om t.ex. specifika typer av produkter.
 • Snygga och prydliga utskrifter.
 • Ekonomisk rapportering med dagsavslut och all information som behövs för att bokföra.
 • Enkelt att sälja på Fyndiq och Tradera direkt i gränssnittet utan att riskera att man har fel lagersaldo någonstans.
 • Att vi kommer kunna behålla samma adresser till nästan alla sidor och därmed inte tar lika stor risk som om vi fått bygga redirects på att sidorna flyttat.

På frontendsidan finns det också några saker vi gillar:

 • Mallhanteringen är enkel att jobba med för den som är van att jobba med en butiksplattform. Ingen editor som döljer inställningar utan äkta HTML-mallar. Man kan ha flera parallella mallar och alltså arbeta fram den kommande designen helt utan att störa det som rullar i drift.
 • Smidigt flöde för betalningar. Här har man också själv möjlighet att bygga en riktigt bra kassa, något vi kommer titta på men ej fixa absolut från början.
 • Hastigheten. Butikerna är snabba och smidiga.
 • Möjligheter att direkt hantera nyheter, kategorier, varumärken, bästsäljare, relaterade produkter, tillbehör och sådant som andra köpte.

För programmeraren och den som ska integrera gillar vi:

 • Att det finns ett API som innehåller det mesta man kan behöva för att integrera övriga applikationer med nätbutiken.
 • Att det finns bra funktioner att ta ut XML-filer direkt i webbgränssnittet som kan laddas in i andra system.
 • Att man själv kan påverka hur mallarna fungerar och inte är styrd exakt efter hur det ser ut i standardmallarna.

Vad var det som inte var lika bra?

Allt är givetvis inte alltid bra med en lösning. Hade vi funnit en lösning som inte hade några brister hade vi ju inte behövt tveka. Därför tänkte jag också presentera några av de saker som andra leverantörer hade bättre möjligheter till.

 • Att design inte ingår. Här får man möjligheter genom att köpa ett färdigt tema till en opensourcelösning eller välja en leverantör som innehåller en del designarbete och detta var ett av de områden där andra var starkare. Man får dock med ett helt gäng olika standardmallar att utgå ifrån när man bygger sin egen lösning hos Kodmyran.
 • Vi har vant oss vid ganska standardiserade funktioner för sökning och filtrering av produkter via kategoriträd. Hos Kodmyran får man enklare träfflistor där man vid avancerad sökning får artikelnummer, benämning, lagersaldo och pris. När man jobbar med nya produkter är det aldrig fel med en bild.
 • Bildhanteringen känns lite begränsande i och med att man får lägga upp koppling mot bilder en och en i gränssnittet där det krånglar en del med katalogstrukturer och förhandsgranskning. Finns dock goda möjligheter att köra in dessa via import i stället.
 • Att sökningen inte hanterar sökning under tiden man skriver med Ajax som är standard för de flesta andra lösningar.
 • Att vissa funktioner kräver enterpriseversionen och att det då gärna drar iväg i kostnad. Nu beslutade vi oss för att köra utan attributhanteringen och sköta detta via specifikationsfältet och genom att bygga alternativa kategoristrukturer.

Implementationstiden

Då vi som alltid är sent ute och är mitt inne i vår del av året när försäljningen är rätt starkt så är det en jättestor risk att byta nätbutik mitt uppe i pågående försäljning. Planen var då att innan den 15:e november vara igång med den nya nätbutiken och alltså klarar implementationen på motsvarande 45 dagar. För den som inte gjort ett IT-projekt kan man tycka att detta låter som eoner av tid, men för den som varit inblandad i ett liknande projekt vet att det är en mycket kort projekttid.

I verkligheten så driftsatte vi butiken den 4:e november, alltså 10 dagar före tidplan och det är bloggen som inte hunnit bli skriven i takt med projektet.

Nästa avsnitt

I nästa avsnitt kommer jag att skriva hur vi tänkte med att flytta över informationen från vår Prestashop till Kodmyran och vilka val som gjordes kring automatisk eller manuell hantering.

Om Fredrik
Fredrik Gustavsson

IT-konsult som är konstant nyfiken. Intresserad av många saker. Jobbar i mitt eget IT-konsultföretag på dagarna där jag även driver nätbutik och fysisk butik. Har nog programmerat det mesta genom åren och skriver nu rätt mycket programvara i Microsoftmiljön C# eller PHP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *