Arbetsbänken till garaget

Jag skrev för några veckor sedan om att vi kommit fram till att det aldrig kommer att rymmas en bild i garaget och att det därför är lika bra att inreda det så man har någon nytta av sitt varmgarage i stället för att det står och är fullt av prylar. Förra helgen var byggarhelg och då använde vi lite av det virke som köpts in till att bygga en arbetsbänk.

Det kanske inte är som i något inredningsprogram, men vi är rätt nöjda med resultatet ändå och det känns riktigt bra att ha tagit ett steg mot att inreda garaget på ett lite smartare sätt.

Arbetsbänken är byggd på en stomme av 45×45 mm regel och är totalt 3 m bred och ungefär 0,6 m djup. Det sitter tre par ben som är uppstagade av 22×95 mm panelvirke runt om på lagom höjd för att det ska rymmas verktygslådor etc under bänken.

Stagen på mitten har vi använt till att skruva dit panel på 22×120 mm som fungerar som hylla. Tack vare kanten man får av kantplanket får man en liten kant på hyllan så att det man lägger där ligger kvar även om formen erbjuder till att rulla av.

Som arbetsbänk valde vi att använda OSB-skiva som är relativt tålig. För att arbetsbänken ska tåla rejäla tag gjorde vi den dubbel genom att klyva en OSB-skiva längs efter långsidan. När vi skruvade fast skivan vid ramen kändes konstruktionen väldigt rejäl och den tål utan problem lite hårdare tag och framför allt att man kan arbeta med hammare på sådant som ligger på bänken och ändå ha ett riktigt bra stöd.

Skruvstädet är mobilt och sitter på en regel så att det enkelt går att flytta dit eller förvaras på hyllan under bänken. När man ska använda skruvstädet fäster man det med två snabbtvingar.

Apropå tvingar så är det vanligt att man behöver kunna spänna fast material i arbetsbänken. Vi har därför lagt skivan ända ut på ramen i framkant så att man kommer åt att spänna fast en tving i 45×45 mm regeln under skivan och får ett stadigt stöd när man fäster det man ska jobba med. Genom att ha regeln i ytterkanten kommer man så långt man kan med en tving och kan antingen spänna fast längst ut mot kanten eller använda hela tvingens bredd och fortfarande ha bra stöd.

Det vi inte gjort något är är ljussättningen vid arbetsbänken. Det är viktigt med bra belysning där man ska snickra och arbeta. Här tänker vi oss ett något kallare ljus i garagemiljö då garaget i sig är upplyst av 6 par lysrör på 1200 mm. Dessa kommer inom en rimlig framtid att bli ersatta med sina motsvarigheter i LED, men det får vänta ännu ett tag. Det mest akuta behover av bra belysning kommer vi hantera genom att ta dit en skrivbordslampa med lång fjäderbelastad arm som kan monteras i ett 12 mm hål och sedan vridas i den rikting där man bäst behöver ljuset. Min gissning är att vi kommer sätta en LED lampa från Verbatim på 10W som ger hela 820 lumen. Det kommer att skapa ett riktigt bra fokuserat ljus där man bäst behöver det.

Fler bilder kommer när vi kommer längre i projektet.

Om Fredrik
Fredrik Gustavsson

IT-konsult som är konstant nyfiken. Intresserad av många saker. Jobbar i mitt eget IT-konsultföretag på dagarna där jag även driver nätbutik och fysisk butik. Har nog programmerat det mesta genom åren och skriver nu rätt mycket programvara i Microsoftmiljön C# eller PHP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *