Som företagare sedan många år har jag testat en hel del inom redovisning och bokföring och har de senaste åren i min passiva företagarverksamhet använt onlinebaserade verktyg. Det fungerade bra ända tills det “försvann” 64kr på grund av någon form av felredovisning som sedan blev 73kr. Just det verktyg jag jobbade med är utvecklat för att vara förenklat, vilket gör att man inte jobbar riktigt som med traditionell redovisning och rapporter även om slutresultatet är detsamma.
Efter att ha spenderat ändlösa timmar åt att försöka få siffrorna att stämma bestämde jag mig för att det var dags att tänka annorlunda och släppa på kravet på onlinebaserad bokföring och i stället välja ett system som man skulle kunna använda på en lokal dator.
Jag laddade hem och utvärderade ett antal olika, men fastnade för ett system som passar de företag som inte vill lägga så mycket tid på sin redovisning och ändå ha kraften av ett komplett system som innehåller allt. Jag hade tidigare tittat på just detta system tidigare, men inte tagit med det i min förra slututvärdering på grund av att det inte var onlinebaserat.
Kravbilden som fick bli den som avgjorde var:
- Stöd för flera företag på samma licens
- Man ska kunna jobba med tangentbordet, datormusen ska stå parkerad
- Bra översikt på saldon hela tiden
- Fakturering integrerad
- Möjlighet att titta på tidigare verifikat enkelt
- Söka på belopp och text bland tidigare verifikat
- Registrera betalningar och ladda upp till banken via fil
- Bra rapporter
- Bra stöd för kontantmetoden med avprickning mot kontoutdrag
- Bra hjälp inne i verktyget när man blir osäker
Det slutade med att jag fastnade vid de traditionella Visma och Hogia samt en klassiker utvecklad i Boden som jag vet många Bodenföretagare använder, BOQ.
Skärmbild från BOQ som med sina varma färger och vägledning gör bokföringen enkel
Efter att ha granskat systemen ytterligare lite så föll valet på BOQ då det med sin smidighet för den som inte arbetar med bokföring som sin enda sysselsättning snabbt lär sig trivas i. Man har stöd för alla de vanliga sätten att jobba och ser direkt på konton hur saldot påverkas så snart man tryckt Enter och om något ser knepigt ut upptäcker man det tack vare programmets inbyggda giltighetskontroll.
Det lite roliga med BOQ är att man verkligen känner att man får ta del av många års utveckling och feedback från kunder i alla skrymslen och vrår. Om man vill räkna bort momsen från ett belopp på en försäljning skriver man bara in försäljningspriset och trycker M så får man upp en popupmeny med olika val, men där hela systemet är gjort så att man bara trycker Enter för att få det mest troliga alternativet. När man som bäst behöver en miniräknare trycker man bara på F9 så dyker det upp en.
Systemet är oerhört snabbt att navigera i, man använder Escape för att backa och kan sedan navigera i menyerna med musen, piltangenterna eller sifferkommandon som tydligt står inför varje val.
På några dagar har jag lärt mig använda BOQ, registrerat om alla verifikaten och har nu full koll på alla transaktioner.
Det bästa av allt är ändå att nu stämmer alla konton.
Om man nu ändå mot förmodan lyckas knappa ett verifikat fel så är det inte kört, nä man kan faktiskt backa och ta bort det sista verifikatet i stället för att behöva göra en rättningsverifikation när man råkat spara för tidigt eller bokfört på fel konto. Upptäcker man felet några verifikat bort är det bara att skriva ut några bokföringsorder på papper, radera fram till den verifikation som blev fel, registrera om den och stansa in de följande verifikaten igen.
Något av det bästa är ändå att om man blir osäker på hur något fungerar, så finns det många skärmfilmer som beskriver hur man ska göra på ett mycket tydligt sätt. Man kommer till rätt film direkt från den bild man just nu jobbar på.
Behöver du ett riktigt bra bokföringsprogram för småföretagare, ta då en titt på BOQ hos www.boq.se!
One thought on “Bokföring på ett enkelt sätt”